Workshop na kraji ukáže, jak budovat přírodní plochy na školách i v obcích - 5. duben, Liberec

14. 03. 2022

Přírodní plochy ve městech v obcích, mateřských školách či základních školách – jak založit, pečovat a využívat. Pod tímto názvem se na počátku dubna koná druhá akce v rámci česko-polského projektu Kooperační síť Kvetoucí louky, která se zaměřuje na podporu biodiverzity v mateřských, základních školách nebo v obcích.

Workshop se uskuteční 5. dubna od 12 do 16 hodin v konferenčním sále číslo 326 Krajského úřadu Libereckého kraje v ulici U Jezu 642/2a. Účastníci se například dozvědí, jak založit kvetoucí trávník nebo záhon a jaké druhy rostlin a hmyzu se na takových plochách mohou vyskytovat.

„Právě to má z hlediska biodiverzity velký smysl i na malých prostorech, každá kvetoucí rostlina totiž  poskytuje potravu nejen včelám, ale i dalším druhům hmyzu, z tohoto pohledu je užitečné řešit každou travnatou plochu, kterou můžeme proměnit ve vhodnou kvetoucí plochu“ zdůraznil Václav Židek, krajský radní pro resort zemědělství a životního prostředí, pod jehož záštitou se workshop koná.

Dále workshop nabídne  informace o tom, jak mohou vypadat přírodní zahrady, jak je vytvořit a jakým způsobem ji využívat pro ekologickou výchovu po celý rok. K vidění budou také ukázky konkrétních přírodních zahrad; inspirovat se lze i na webu http://prirodnizahrada.eu/ukazkova-zahrady-podle-typu/.

Přesný program akce se nalézá na odkazu  http://kvetoucilouky.cz/2022/03/09/948/. Přihlásit se je možno na e-mailové adrese r.cermanova@gmail.com nebo prostřednictvím telefonního čísla 777 216 852. Akce je zdarma, občerstvení a simultánní překlad pořadatelé zajistí.

Česko-polský projekt je realizován Společností pro kulturní krajinu, z. s. ve spolupráci s městy Hrádek nad Nisou a Boleslawiec. Podpořila jej Evropská unie v rámci Programu na podporu přeshraniční spolupráce mezi ČR a Polskem 2014–2020.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

 

 

 

Ivana Hujerová
koordinátorka neziskového sektoru a místní Agendy 21
ivana.hujerova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226722
Mobil: 602411387