Webinář přiblíží brownfields a greenfields v Libereckém kraji - 22. říjen 

12. 10. 2020

Zchátralé továrny, haly, rodinné domy, zemědělské usedlosti. V kraji jsou jich stovky, z toho desítky k prodeji či k pronájmu. Fenoménem takzvaných brownfields a greenfields se bude zabývat seminář, který chystá Liberecký kraj ve spolupráci s Agenturou regionálního rozvoje  a agenturou CzechInvest.

On-line webinář, na němž je účast bezplatná, se uskuteční ve čtvrtek 22. října od 10 hodin na platformě ZOOM. Záštitu nad ním převzal Michal Kříž, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

„S potěšením musím konstatovat, že řadu zanedbaných a opuštěných brownfieldů se podařilo zachránit a vdechnout jim nový život, například areálům pivovarů ve Frýdlantu a Cvikově. V současné době například prochází regenerací letitý brownfield v Liberci – komplex bývalé ostašovské slévárny,“ uvedl radní Michal Kříž.

Začátek semináře přinese souhrnné informace o aktivitách Libereckého kraje v oblasti brownfields a greenfields. Představí se portál Investičních příležitostí Libereckého kraje, který je k dispozici na internetové adrese www.investujpodjestedem.cz; jeho součástí je i databáze těchto míst v Libereckém kraji.

Další část akce se zaměří na dotační tituly, které jsou určeny pro lokality brownfields a greenfields. Své aktivity přiblíží agentura CzechInvest, zájemci se seznámí s aktuálními možnostmi čerpání dotačních prostředků.

Na webinář se lze přihlásit přes webové stránky www.investujpodjestedem.cz pod tímto odkazem: https://investujpodjestedem.cz/2020/10/09/webinar-brownfields-a-greenfields-libereckeho-kraje/

Užitečné informace jsou k nalezení na webu odboru regionálního rozvoje a evropských projektů Krajského úřadu Libereckého kraje http://regionalni-rozvoj.kraj-lbc.cz, dále na stránkách  
Portálu investičních příležitostí Libereckého kraje www.investujpodjestedem.cz a na stránkách Agentury regionálního rozvoje http://www.arr-nisa.cz a agentury CzechInvest http://www.czechinvest.org.

Brownfield je nemovitost, pozemek nebo objekt, který se nachází na současně nebo v minulosti zastavěném území, není využíván a je zanedbaný, případně i kontaminovaný. Brownfield obvykle vzniká jako pozůstatek průmyslové, zemědělské, rezidenční či jiné aktivity.  Jako greenfield je označováno území, které dosud zastavěno nebylo. Využívá se například jako zemědělská půda. V českém významu znamená tento pojem slovní spojení „zelená louka“.

Mgr. Filip Trdla

 

 

 

 

Ivana Hujerová
ivana.hujerova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226722
Mobil: 602411387