Víkend Křišťálového údolí otevře sklárny, školy a muzea. Nově i v Polsku

08. 11. 2022

Letos již potřetí otevřou své brány desítky sklářů, výrobců bižuterie nebo vánočních ozdob v celém Libereckém kraji. Návštěvníci Víkendu Křišťálového údolí se budou moci vydat i do muzeí a středních sklářských a uměleckých škol v Jablonci nad Nisou, Železném Brodě, Kamenickém Šenově nebo Novém Boru. Stane se tak 12. a 13. listopadu.

„Podívat se do sklářských provozů je pro místní i návštěvníky stále atraktivnější. Najednou člověk vidí, jakou práci dá vyrobit skleničku, vázu, či skleněný šperk. Lidé mají možnost na akcích Křišťálového údolí poznat tradici sklářské výroby našeho kraje, která je stále živá a nenabízí jen pohled do historie, ale je výsostně současná a moderní,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Novinkou letošního ročníku je rozdělení na sobotní a nedělní program. Sobotní se bude konat v Lužických horách. V sobotu tak budou otevřené provozy na Novoborsku a Kamenickošenovsku, návštěvníci se mohou vydat do velkých provozů Crystalexu nebo Preciosa Lighting, ale i do malých hutí, jako je třeba ta, kterou provozuje Jiří Haidl ve Svojkově nedaleko Sloupu v Čechách.

Nedělní program se potom soustředí do Jizerských hor, Českého ráje a Krkonoš. Představí se například Preciosa v Desné, Glassor v Liberci nebo Jan Pesničák v Josefově Dole. Otevřena bude i výstava Zdeňka Lhotského v Železném Brodě nebo dílna Josefa Novotného v Heřmanicích u Frýdlantu. Poprvé se představí i subjekty na polské straně Krkonoš –  huť Julie v Piechowicích a Krkonošské muzeum se stálou expozicí skla v Jelení Hoře.

Více informací se nalézá na webu www.crystalvalley.cz.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

 

 

 

Ivana Hujerová
koordinátorka neziskového sektoru a místní Agendy 21
ivana.hujerova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226722
Mobil: 602411387