Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sociální podniky prezentovaly přínos svých aktivit pro Liberecký kraj na kvetoucím levandulovém poli pod Jizerkami 

Ivana Hujerová

koordinátorka neziskového sektoru a místní Agendy 21

  • 27. 07. 2021 00:00

Sdílet článek

V pátek 16. července 2021 se v Jizerské Levandulovně v Raspenavě ve Frýdlantském výběžku sešli zakladatelé a zakladatelky sociálních podniků se zástupci Libereckého kraje, aby společně prodiskutovali význam a podporu sociální ekonomiky v regionu. U kulatého stolu, který pořádala Tematická síť pro sociální ekonomiku (TESSEA ČR) spolu s resortem sociálních věcí Libereckého kraje, byly zdůrazněny informace o přínosu sociálních podniků.

Už nějakou dobu to nejsou jen zaměstnavatelé znevýhodněných osob, ale na základě principů, na kterých jsou založeny, mají další významné přesahy. Jsou důležité pro životní prostředí a dobrý život ve městech i na venkově. Svými aktivitami se totiž zasazují o rozvoj místa, kde působí a mají pozitivní vliv na vzkvétání lokální ekonomiky a vytváření možností smysluplné práce v místě. Cesty sociálního podnikání tu takto začali už před lety vyšlapávat Radek a Lenka Dražilovi z družstva Texman, které nedaleko Liberce provozuje textilní manufakturu a navazuje tak na řemeslnou tradici v regionu.

Magdaléna Špeldová z Mýdlárny Koukol z Volfartic u České Lípy sdílela, jak se udržitelným způsobem starají o mnoho hektarů podhorských luk, ze kterých získávají byliny pro svá přírodní mýdla. Jana Rosenbaumová z farmy Lukava a Centra Konipas v Jindřichovicích pod Smrkem doplnila, jak je důležité rozvíjet ekologické způsoby hospodaření a podporovat regionální produkci potravin. Součástí principů sociálního podnikání je také vzdělávání a osvěta, k čemuž všichni zúčastnění přispívají.

Adéla Heindorferová, která akci hostila na svém rozkvetlém levandulovém poli, ostatně dříve působila v nedalekém Středisku ekologické výchovy Libereckého kraje. Jizerská Levandulovna a Mýdlárna Koukol jsou environmentální sociální firmy, které ukazují směr podnikání, jenž jde ruku v ruce se současnými evropskými a globálními trendy. Jinými slovy, jedná se o ekologicky a sociálně udržitelné podniky, které zaměstnávají znevýhodněné lidi a zároveň řeší lokální environmentální problémy.

Kulatého stolu se účastnil Petr Tulpa, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro řízení resortu sociálních věcí a Jolana Šebková, vedoucí odboru sociálních věcí krajského úřadu. Na akci padla slova uznání za široké spektrum přínosů sociálních podniků a panovala shoda na potřebě nastavení podmínek pro systémovou a dlouhodobou regionální podporu. Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů zastupovala Ivana Hujerová, koordinátorka programu Zdravý Liberecký kraj a místní Agenda 21, odbor životního prostředí a zemědělství Tereza Pokorná, vedoucí oddělení dotací a samosprávných činností. Problematikou sociálního podnikání se bude zabývat Výbor sociálních věcí zastupitelstva Libereckého kraje na svém jednání v září 2021, proto nechyběly zastupitelky kraje – předsedkyně výboru Daniela Weissová a členka výboru Anna Provazníková, jejíž podnět stál u zrodu tohoto zajímavého a přínosného setkání.

Markéta Vinkelhoferová

(Autorka je předsedkyně správní rady TESSEA ČR z.s. a spoluzakladatelka sociálního podniku Fair & Bio pražírna, kulatý stůl v Jizerské Levandulovně moderovala.)

Raspenava 1  Raspenava 4  Raspenava 2  Raspenava 3

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky