Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Oslava úrody a řemesel na Krajských dožínkách 

Ivana Hujerová

koordinátorka neziskového sektoru a místní Agendy 21

  • 30. 08. 2022 10:10

Sdílet článek

Křupavá houska a voňavá klobáska nebo lahodné jogurty. Oslava úrody proběhne na Krajských dožínkách v sobotu 3. září ve Frýdlantu a regionální výrobci u toho nebudou chybět.

Náměstí T. G. Masaryka ve Frýdlantě zaplní regionální tržnice plná dobrot a regionálních řemeslných výrobků. Chybět nebude ani prezentace projektu Liberecký kraj sobě. V databázi na webu lksobe.cz dnes najdete již na tři sta regionálních producentů z celého kraje a s řadou z nich se ve Frýdlantě potkáte i osobně a za těmi, kteří letos získali ocenění Výrobek roku Libereckého kraje, vás zavede razítkovací hra určená především dětem. Zatímco rodiče se budou moci v klidu seznámit s oceněnými výrobky, děti pomyslně nakoupí do „Mlsné tašky“ a ve stánku Liberecký kraj sobě – Zdravý Liberecký kraj získají odměnu. Připraveny budou nejen sladkosti, ale například i barevná mýdla ze sociálně terapeutických dílen Domov Maxov. Stánky chráněných a terapeutických dílen budou i součástí regionální tržnice, spojit tak můžete nákup drobných dárků i užitečných pomůcek do domácnosti s pomocí handicapovaným. Ve stánku Liberecký kraj sobě vás seznámíme nejen se samotným projektem na podporu regionálních řemeslníků a producentů, ale na vlastní oči uvidíte i jedno z tradičních řemesel – předení vlny na kolovratu.

Druhým dějištěm krajských dožínek bude park nedaleko náměstí. Najdete zde výstavu hospodářských strojů i zvířat a prezentovat se bude také místní Střední škola hospodářská a lesnická. I její profil najdete na webu lksobe.cz, protože výrobky učňů sbírají jedno ocenění za druhým. Pokud hledáte kvalitní brambory na uskladnění i okamžitou spotřebu, určitě se na dožínky vypravte a stánek školy vyhledejte. Ochutnáte učňovskou housku, třeba vás zaujme některá dekorace od budoucích zahradníků a aranžérů nebo odejdete s pytlem brambor na zimu. Zajímá vás více o tom, jak škola přistupuje k praktické výuce, jak vzniká kvalitní mýdlo nebo jak se v Jizerských horách živit výrobou mořských kajaků? Pak je tu pro vás podcast Hlavou, srdcem i rukama, který v rámci projektu Liberecký kraj sobě přináší inspirativní rozhovory s regionálními tvůrci, umělci a podnikateli. Aby vám neunikly nové díly nebo zajímavosti ze světa regionálních řemeslníků, přihlaste se na webu lksobe.cz k odběru newsletteru.

Projekt Liberecký kraj sobě podporuje regionální výrobky, výrobce a tradiční řemesla. Pomocí cílených marketingových aktivit šíří mezi místní obyvatele i návštěvníky našeho kraje myšlenku, že podpora lokálních producentů má smysl. Na webu www.lksobe.cz najdete profily regionálních producentů od tradičních řemeslníků až po designové a inovativní výrobce. Vše přehledně rozděleno do tematických kategorií a podrobné mapy. Součástí podpory je podcastová série Hlavou, srdcem a rukama, YouTube kanál a profil na Facebooku i Instagramu.

Petra Handlířová, manažerka projektu Liberecký kraj sobě

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky