Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

INVESTICE A ENERGETIKA - téma nejen pro obce a regiony. Ve dnech 26.-27. ledna 2023 se v Brně uskutečnila již 29. konference Národní sítě Zdravých měst ČR. Prezentace jsou k dispozici široké veřejnosti 

Ivana Hujerová

koordinátorka neziskového sektoru a místní Agendy 21

  • 10. 02. 2023 00:00

Sdílet článek

26. 1. 2023 – V Brně proběhla dvoudenní akce Národní sítě Zdravých měst ČR k velmi aktuálním tématům – investice a energetika. Na akci se celkem sešly tři stovky zástupců měst, obcí a regionů a vyslechli si řadu zajímavých příspěvků například na téma spolupráce s investory, společné projekty podnikatelského a veřejného sektoru, jaké se v této oblasti nabízí finance, co jsou hlavní výzvy sektoru. Druhý den akce se detailně věnoval energetice. Konferenci zaštítili ministr pro místní rozvoj a ministr průmyslu a obchodu, byla zrealizována ve spolupráci a s podporou města Brna, Institutu veřejné správy Masarykovy univerzity, CzechInvest a Jihomoravské agentury pro veřejné inovace JINAG.

Témata INVESTIC, SPOLUPRÁCE S INVESTORY, možnosti získávání finančních zdrojů, a obecně ukázky úspěšných investičních projektů soukromého a veřejného sektoru z praxe měst a obcí zazněla na již tradiční Konferenci Národní sítě Zdravých měst ČR. V Brně v krásném historickém sále Nové radnice se sešly téměř dvě stovky zástupců měst, obcí, regionů i odborných institucí, kde si vyslechli odborníky i praktiky na témata investování v obcích. Akce byla příležitostí nejen pro vyslechnutí odborných informací, ale především pro setkání kolegů a přátel z celé ČR a vzájemné sdílení zkušeností.

Mezi spíkry se objevili například Petr Valouch, proděkan Masarykovy univerzity, Hana Pejpalová, ředitelka Státního fondu podpory investic, Lukáš Trčka z Technologického inovačního centra Zlín či Vít Čermák z CzechInvestu, ale i mnozí další významní hosté. K otázce spolupráce s investory dále vystoupili zástupci Frank Bold Advokáti. Ve spolupráci se Zdravými městy vzniká unikátní sada nástrojů, jak s investory spolupracovat, jak nastavit pravidla a jak celý postup uřídit, aby výsledek byl dlouhodobě udržitelný a město si včas ohlídalo, že vznikající investiční projekty nebudou v dlouhodobém měřítku spíše zátěží, například z hlediska dalších nutných provozních nákladů.  V publiku velmi rezonovaly příspěvky Národní rozvojové banky, Asociace pro rozvoj infrastruktury i praktické příklady spolupráce mezi veřejným a soukromým sektorem z Kraje Vysočina na příkladu výstavby domova seniorů v Humpolci.

Stejně velký zájem sklidil i blok KALEIDOSKOP INSPIRACÍ, kde byly vybrány 4 příspěvky napříč tématy. Zazněly praktické příklady a projekty obcí a měst a výběr z ukázkové dobré praxe, která přímo navázala na nedávno ukončenou SOUTĚŽ NEJ PRAXE Zdravých měst 2022. BRNO se představilo sdíleným bydlením pro seniory a obecně aktivitami v sociální oblasti, LIBERECKÝ KRAJ Studentským Ideathonem, kdy studenti v rámci 24hodin vymýšleli nápady, jak zlepšit a zefektivnit ochranu životního prostředí. NOVÝ JIČÍN popsal svůj projekt na třídění gastroodpadu a MAS STŘEDNÍ POLABÍ, zaujala svým Dobročinným obchodem, který financuje projekty v regionu a je ukázkou toho, jak lze znovu využít věci, které by jinak skočily v popelnicích.

Druhý den byl stejně tak nabitý informacemi, tentokráte na téma ENERGETIKA. Plejáda renomovaných spíkrů reprezentujících významné instituce představila celou šíři témat ve velmi aktuální oblasti komunitní energetiky
i v praktických investičních a technických řešeních. Ve velmi koncentrované formě zazněly možnosti financování ze Státního fondu životního prostředí, Ministerstva průmyslu a obchodu či Ministerstva životní prostředí. Své praktické rady, zkušenosti a doporučení přednesli právníci Frank Bold Advokáti, zástupci profesních sdružení, jako např. Unie komunitní energetiky (UKEN), Sdružení energetických manažerů měst a obcí (SEMMO), Komory obnovitelných zdrojů či zástupci akademické sféry velmi zkušení v oblasti praktické aplikace zkoumaných řešení, např. Masarykova univerzita, Česká geologická služba, UCEEB ad. Praktické a následováníhodné příklady přednesli zástupci BRNA či MAS OPAVSKO.

Více informací, spíkři, prezentace a fotografie ZDE

Akce byla uspořádána ve spolupráci a za podpory města Brno a Institutu veřejné správy Masarykovy univerzity a pod záštitou ministra místního rozvoje Michala Bartoše a ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely. Finanční podporu akci poskytly také zdroje Evropské unie - Operační program Zaměstnanost a Program Horizon.

Tisková zpráva NSZM ČR, Jitka Boušková

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky