Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Blíží se Dny čistého ovzduší v Libereckém kraji

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 02. 09. 2022 10:44
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Jak správně topit? Jaká je kvalita ovzduší v regionu? Kdo sleduje dopady vytápění na životní prostředí? Na tyto a mnohé další otázky odpoví odborníci v rámci Dnů čistého ovzduší. Připravil je krajský odbor životního prostředí a zemědělství spolu s městskými úřady ve Frýdlantu, Semilech a Turnově.

„Účelem této akce je co nejlépe zprostředkovat veřejnosti informace o kvalitě ovzduší a naučit ji, jak správně používat domácí kotle, kamna a krby. Správným používáním topných médií se totiž významně eliminuje znečištění ovzduší. Efektivní topení je i ekonomicky výhodnější,“ uvedl Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Dny čistého ovzduší se uskuteční vždy od 9 do 16 hodin ve třech městech Libereckého kraje, a to 20. září ve Frýdlantu v Čechách, o den později v Semilech a 22. září v Turnově.

Hlavní program zajistí edukativní show SMOKEMAN ZASAHUJE v podání Jiřího Horáka. Zájemci se interaktivním způsobem seznámí se zásadami správného topení v domácích topeništích (kotlích, kamnech či krbech). Show zahrne i praktické ukázky v pojízdné kotelně a lidé si mohou sami vyzkoušet různé pokusy, jako jsou znázornění inverze v akváriu či měření teploty pomocí termočlánku. Více se o této edukativní show mohou zájemci dozvědět na webových stránkách https://vec.vsb.cz/cs/smokeman-zasahuje/.

Celý den je akce určena pro veřejnost. Od 9 do 11 hodin budou vyhrazena zejména pro žáky základních a středních škol. Od 14 do 16 hodin budou pracovníci výzkumného centra diskutovat s veřejností, představovat a informovat o možných řešeních týkajících se způsobů topení a jeho vlivu na nejbližší okolí a životní prostředí.

Program doplní v městě Turnov i svojí účastí zástupci společností Asekol a. s. a Elektrowin a. s., EKOKOM, a. s., které se zabývají sběrem elektrospotřebičů, podporou a vzděláváním veřejnosti o nutnosti třídění, recyklaci vysloužilého elektrozařízení a jeho cíleného umístění do nádob k tomu určených. Zároveň bude na náměstí v Turnově prezentován měřící vůz kvality ovzduší, do kterého mohou zájemci nahlédnout a seznámit se, jak funguje monitorování kvality ovzduší v České republice. Společnost EKOKOM, a. s. a společnost Elektrowin, a.s. budou mít svá zastoupení i ve Frýdlantu.

Tento projekt je podpořen grantem z Norských fondů.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky