Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na Letní škole Národní sítě Zdravých měst České republiky obdržel Liberecký kraj ocenění „Dobrá praxe - Prověřeno“ za strategické plánování s veřejností

Mgr. Patočková Lenka

manažer projektu Regionální stálé konference

  • 03. 07. 2014 13:09

Sdílet článek

Ve dnech 18.-20. června 2014 se ve Zdravém městě Turnov uskutečnila Letní škola Zdravých měst, která je součástí akreditovaného vzdělávacího programu „Místní Agenda 21 a Projekt Zdravé město WHO“. Na akci byly prezentovány příklady dobré praxe z jednotlivých měst a regionů a také zajímavé aktivity odborných partnerů. Účastníci měli možnost vzájemně sdílet své zkušenosti s realizací MA21.

V úvodu se účastníci seznámili s historií a současností hostitelského města Turnova i praktickou ukázkou toho, že se i mladí lidé mohou aktivně zapojovat do rozhodování o místě, kde žijí. Inspirativní prezentaci představili studenti z Parlamentu mládeže města Turnova. Aktualitám k místní Agendě 21 na národní a mezinárodní úrovni se věnovala tajemnice Pracovní skupiny pro MA21 Marie Petrová. Zmínila i velmi důležitý krok, a to znovu obnovení aktivit Rady vlády pro udržitelný rozvoj a její převedení zpět pod Úřad vlády. Úvodní část uzavřel ředitel NSZM Petr Švec prezentací k aktivitám Zdravých měst a novinkám v hodnocení MA21 pro rok 2014.

Dále následovaly ukázky dobré praxe ze Zdravých měst a regionů. Místostarostka města Jilemnice Jana Čechová přestavila společně s koordinátorem Martinem Šnorbertem počátky a milníky Zdravého města a realizace MA21 v Jilemnici, od pořádání kampaní, spolupráce s dětským parlamentem po podporu zdraví obyvatel či zavedení systému EMAS. Zkušenostem z přípravy Programu rozvoje Libereckého kraje a ze zapojování veřejnosti a dalších aktérů se ve své prezentaci věnovala Ivana Ptáčková, koordinátorka Zdravého Libereckého kraje. Zdůraznila také snahu o koncepční přístup k problematice zdraví a realizaci metody HIA. Od Národní sítě Zdravých měst ČR poté převzala ocenění pro Liberecký kraj „Dobrá praxe – Prověřeno“ za strategické plánování s veřejností.

Odpolední blok zahájil Michal Petrus z Ministerstva životního prostředí a představil II. výzvu Fondu environmentální odbornosti v Programu švýcarsko-české spolupráce, v rámci které mohou obce i regiony žádat o finanční podporu pro rozvoj MA21 včetně strategického plánování a řízení. Problematiku bezpečné dopravy a aktivity projektu Save Our Lives pro školy přednesli Jitka a Jaroslav Heinrichovi z projektové kanceláře HBH Projekt. Pilotními aktivitami byly například bezpečnostní inspekce prováděné i samotnými žáky a workshopy věnované bezpečné cestě do školy a pohybu v dopravě. Na závěr vystoupil Honza Dolínek, který představil Projekt Hearth.net, který představuje štědrou sociální síť pro sdílení darů i zkušeností a jehož cílem je podpora místních komunit. V odpolední části si dále mohli účastníci zvolit jeden z metodických bloků, které byly věnovány přípravě Veřejného fóra nebo Zdravotního plánu města, či se zúčastnit workshopu k problematice panelových sídlišť.  

Druhý den Letní školy se uskutečnily praktické tréninky pro začátečníky a pokročilé. Blok pro začátečníky byl zaměřen na medializaci a PR, pokročilí účastníci se věnovali týmové práci a nácviku řešení problémových situací v práci koordinátora MA21. Během závěrečného třetího dne proběhl nácvik práce se systémem DataPlán NSZM a individuální konzultace na zvolené téma.

Pozn.: pro tiskovou zprávu byly využity podklady NSZM, další informace jsou k dispozici na http://zdravamesta.cz/index.shtml?apc=r2266325n

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky